O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzysiek25
    Ambiente
    • 2008
    • 154
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dzięki wszystkim za szybką odpowiedź dodam kilka słów w celu uzupełnienia, postaram się krótko i rzeczowo:

- terkotanie nie pochodzi "z silnika". Owszem, motor pracuje od nowości jak mały traktor, ale na 100% nie jest to złudzenie/pogłos spowodowane głośną pracą silnika, zwłaszcza że wyraźnie wydobywa się z okolic tylnej połowy pojazdu. Słychać to zarówno w środku, jak i na zewnątrz, gdzie hałas staje się dobrze slyszalny w okolicy końca drzwi/nadkola. Może faktycznie drży coś przy wydechu, ale wobec tego dlaczego milknie jak dodaje się delikatnie gazu..?
    - ale sam terkot NIE pochodzi, co tez zasugerowano powyżej, z samego tłumika, tzn. odgłos "wydechu" ma specyficzny, jakby takie delikatne bulgotanie ale jest niezależny od tego cholernego terkotu :/
    - wczoraj przed wizytą w ASO zrobiłem 50km po Łodzi, więc silnik zdążył rozgrzać się do czerwoności. Postał 10min na parkingu i faktycznie odglos stal się jakby mniej słyszalny, ale wystarczyło zrobic 500m do najbliższego skrzyżowania (spokojna jazda, raczej nie mam ciężkiej nogi) i stojąc na czerwonym słyszałem już rzeczony pogłos pomimo włączonego radia i nawiewu...

Skoro kolega Piotr AMP pojechał z tym samym problemem i zostal potraktowany tak jak na serwis przystało, to moje przeczucia odnośnie wtorkowej wizyty na kanale są gorsze niż w dniu wczorajszym :/ pozostaje mieć nadzieję, że nie wszystkim serwisantom słoń na ucho nadepnął

Komentarz

• Piotr AMP
      Rider
      • 2009
      • 250

Krzysiek25, trzymam kciuki, mam nadzieję, że pomogą, bo chciałbym to naprawić w swojej maszynie
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• martinex
        Drive
        • 2009
        • 87

Mam dokładnie to samo - z tym, że raczej określił bym to jako bardziej dzwonienie niż terkot.
        Takie delikatnie pukanie z rezonansem który brzmi jak dzwonienie, brzęczenie.

No i dla mnie także jest to na 100% wydech - zwłaszcza, że dokładnie to samo mam w Toyocie i tam serwis przyznał, że to drgania wydechu.

W Toyocie jeszcze łatwiej było to zdiagnozować po prostu łapiąc lub naciskając butem na rurę wydechową (jest niżej i bardziej elastycznie zawieszona niż w Skodzie) i od razu dźwięk znikał.

W Skodzie słyszę to szczególnie wyraźnie, że nie mam jeszcze w samochodzie radia... (z fabryki przyjechał bez) i za każdym razem kiedy stoję na światłach jest to ewidentne.

Brzęczenie znika po dodaniu gazu z tej prostej przyczyny, że ciśnienie gazów wylotowych stabilizuje "rurę".

Natomiast ja nie zamierzam tego "odpuścić" będę jeździł z tym do ASO do skutku, tylko... niech się najpierw skończy ta cholerna zima :evil:

Auto również mam nowe - z grudnia 2009, przejechane ledwo 2 tyś. km.

Komentarz

• RS
          Ambiente
          • 2009
          • 238

Hmmm . Ja myslałem ze terkot to normalna sprawa przy silniku 1.4 przy takiej masie auta ( w koncu turbina nie działa w pełnym zakresie obrotów i na starcie ten 1.4 musi ta ciezką bryczkę rozpędzic - to i terkocze ) . Ale czekam z niecierpliwoscią na dalszy przebieg zdarzeń

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez RS
            Hmmm . Ja myslałem ze terkot to normalna sprawa przy silniku 1.4 przy takiej masie auta ( w koncu turbina nie działa w pełnym zakresie obrotów i na starcie ten 1.4 musi ta ciezką bryczkę rozpędzic - to i terkocze ) . Ale czekam z niecierpliwoscią na dalszy przebieg zdarzeń
            eeee, no nie, to jakoś się w ogóle kupy nie trzyma, tym bardziej, że kolegom chodzi o hałas na postoju, chyba, że czegos nie zrozumiałem :roll:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Andys
              Elegance
              • 2007
              • 762

Zamieszczone przez Piotr AMP
              zimny samochó chodzi elegancko
              zauważ, że zimny silnik ma lekko podniesione obroty na biegu jałowym, czyli zjawisko nie występuje tak jak w przypadku minimalnego podniesienia obrotów na ciepłym silniku. Coś musi wpadać w rezonans, też zauważyłem ten dźwięk. Zastanawiam się, jaki wpływ na to zjawisko może mieć temp. zewn., kilka osób napisało, że zauważyło ten objaw mniej, więcej 2 miesiące temu, u mnie też zaczął występować od jakiegoś czasu. Dźwięk nie jest tak uporczywy, żeby nie móc go przeżyć.
              Pozdrawiam,
              Andys

Komentarz

• martinex
                Drive
                • 2009
                • 87

Po kolei:

1. Tak - ten dźwięk jest slyszalny na postoju - co oczywiście dotyczy każdego zatrzymania pojazdu a nawet dotaczania się do np. świateł przy zdjętej nodze z gazu i np. wciśniętym sprzęgłem.

2. Pojawianie/znikanie dźwięku nie ma związku z załączaniem sprzęgła. Ma ewidentny związek z wzrostem obrotów (wg. mnie ciśnienia gazów wylotowych). Wystarczy zatem nacisnąć lekko gaz i dźwięk znika - oczywiście wtedy słychać silnik z przodu - ale to nie jest tak, że jedno zagłusza drugie - nie trzeba mieć słuchu absolutnego, żeby to dokładnie rozpoznać.

3. Terkotanie, brzęczenie, dzwonienie - dobiega zza siedzenia kierowcy. Ja bym umiejscowił źródło dźwięku pod tylną kanapą (ale nie w bagażniku) i bardziej po prawej niż po lewej...

4. Ten dźwięk absolutnie nie dochodzi z przodu - to nie jest odgłos silnika, turbiny - silnika praktycznie nie słychać lekko sobie tylko pomrukuje i jeżeli już to na niskich częstotliwościach - podczas gdy odgłos z tyłu jest na wysokich (stąd określam go jako brzęczenie/dzwonienie).

5. Dźwięk ten nie jest jakiś szczególnie głośny - zagłusza go wentylacja na 1 a na 2 to już całkowicie. Ale przy postoju + braku/wyłączonym radiu + wyłączonym nawiewie - jest upierdliwy i nie jest do zaakceptowania w nowym samochodzie.

6. W Toyocie miałem/mam też taki dźwięk - serwis najpierw kiedy zgłosiłem to przy przeglądzie - przesmarował uszczelki przy kolektorze i uznał że sprawa załatwiona - niestety tak nie było.
                Kazano mi zatem przyjechać na sprawdzenie czy nie jest to dzwonienie jakiejś przerdzewiałej i luźnej przegrody w tłumiku końcowym (moja Toyotka bynajmniej nowa nie jest - miało prawo coś skorodować). Po sprawdzeniu orzekli, że jest to dzwonienie rury o izolację termiczną i jest to do zrobienia ale... tak to zrobili, że po przejechaniu może 300km dźwięk pojawił się na nowo. Później nie miałem już czasu/ochoty wracać do sprawy. Zwłaszcza, że przesiadłem się na Skodę, która.... brzęczy dokładnie tak samo :szeroki_usmiech

Komentarz

• golibroda
                  Rider
                  • 2009
                  • 530

W oplach astrach jest taki problem co się nazywa rezonans wydechu. Przy parze określonego biegu i prędkości ( a co się z tym wiąże określonych obrotach ) występuje tzw buczenie.
                  Jest to np 60 km/h na III, 80km/h na IV i 100km/h na V.

Sprawa nie do całkowitego wyeliminowania. Jedyną radą było zamontowanie na rurze układu wydechowego tzw łącznika elastycznego, który ten hałas zmniejszał.

Może tutaj jest podobne zjawisko ?

Może pomogą inne wieszaki do wydechu, a może zniknie jak się zrobi cieplej bo teraz jest wszystko sztywne :szeroki_usmiech
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

Zamieszczone przez martinex
                    W Toyocie jeszcze łatwiej było to zdiagnozować po prostu łapiąc lub naciskając butem na rurę wydechową
                    no a w skodzie próbowałeś tak :?: i nie pomogło :?: ...
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• winni77
                      RS
                      • 2009
                      • 2183
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sprawa nie do całkowitego wyeliminowania. Jedyną radą było zamontowanie na rurze układu wydechowego tzw łącznika elastycznego, który ten hałas zmniejszał.

Powiem tak - po pierwsze nowe auto, a po drugie u mnie (jeszcze) nie terkocze, więc jest to coś co powinno się całkowicie wyeliminować.
                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• luckyluc
                        Drive
                        • 2010
                        • 78

Niestety mam to samo co przedmówcy. Terkotanie zauważyłem prawie miesiąc temu. Początkowo myślałem, że silnik chodzi jak traktor, ale odgłosy na 100% nie pochodzą z silnika. Wykluczyłem problem paliwa. Jeździłem na 95, 95+uszlachetniacz, 98.

Od tego czasu byłem już w czterech ASO! W dwóch po oględzinach padło na pompę paliwa. Zaproponowałem, żeby przełożyli z testowego wtedy się przekonamy czy to dobra diagnoza. Niestety nie mogą / nie chcą.

W moim na pewno pompa nie działa jak powinna. Łatwo to sprawdzić. Pompa paliwa znajduje się z prawej strony pod tylną kanapą. Aby się do niej dostać, trzeba podnieść kanapę za siedzeniem pasażera, odsunąć watolinę i zdjąć czarny plastikowy dekielek.

Miejsce gdzie dochodzą dziwne odgłosy pokrywają się z umiejscowieniem tej pompy. Sprawdźcie u siebie i napiszcie co o tym sądzicie.
                        Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• Piotr AMP
                          Rider
                          • 2009
                          • 250

Zamieszczone przez luckyluc
                          Pompa paliwa znajduje się z prawej strony pod tylną kanapą. Aby się do niej dostać, trzeba podnieść kanapę za siedzeniem pasażera, odsunąć watolinę i zdjąć czarny plastikowy dekielek.

Miejsce gdzie dochodzą dziwne odgłosy pokrywają się z umiejscowieniem tej pompy. Sprawdźcie u siebie i napiszcie co o tym sądzicie.
                          Niewątpliwie, choć nie rozbierałem tego, to przed chwilą sprawdziłem i odgłos pochodzi raczej z tamtego rejonu. Nie jestem przekonany, czy to pompa ale trzeba będzie sprawdzić ten trop.
                          W ASO chcą abym auto zostawił przynajmniej na dzien bo dzis dzwonilem w tej sprawie a przy tej pogodzie to wykluczone bo sparaliżuje moją mobilność całkowicie, a o aucie zastępczym moge zapomnieć.
                          Pozdrawiam
                          Piotr

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Jeździłem na 95, 95+uszlachetniacz, 98.
                            podziękował
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotr AMP
                              Rider
                              • 2009
                              • 250

Zamieszczone przez szkoda
                              Jeździłem na 95, 95+uszlachetniacz, 98.
                              podziękował
                              to ja w takim razie nie będe robił tego testu jak zapowiedziałem powyżej
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

kurde, ten silnik to jakis Fail czy co? 1.8TSI jakos poza jednym przypadkiem nic nie dolega a tu coraz wiecej jakis terkotow sie robi
                                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• luckyluc
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 78

Zamieszczone przez Piotr AMP
                                  W ASO chcą abym auto zostawił przynajmniej na dzien bo dzis dzwonilem w tej sprawie a przy tej pogodzie to wykluczone bo sparaliżuje moją mobilność całkowicie, a o aucie zastępczym moge zapomnieć.
                                  Dzwoniłem przed chwilą do SKODA POLSKA. Rozmawiałem z p. Maciejem (opiekun klientów) i opowiedziałem mu o moich przygodach z autem i ASO. Powiedział, że procedura jest następująca. W ASO jak nie potrafią stwierdzić co może być przyczyną to mają opisać problem i wysłać do "zespołu techników" w SKODA POLSKA. Jeżeli "zespół techników" sobie nie poradzi to wysyłają zapytanie do CZECH.

Pojadę do ASO w Zielonej Górze i niech wysyłają ten problem do SKODA POLSKA. Polecam zrobić to samo ze swoimi szkodnikami. Może jak będą mieli zgłoszenia z Polski z takimi samymi problemami to się zainteresują tematem.
                                  Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• tomus7
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1896
                                    • Peugeot

Zamieszczone przez golibroda
                                    W oplach astrach jest taki problem co się nazywa rezonans wydechu. Przy parze określonego biegu i prędkości ( a co się z tym wiąże określonych obrotach ) występuje tzw buczenie.

Może pomogą inne wieszaki do wydechu, a może zniknie jak się zrobi cieplej bo teraz jest wszystko sztywne :szeroki_usmiech
                                    Myślę,że kolega ma w tym temacie rację w prawie 99,9%
                                    ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                    http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                    a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                    http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                    Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• Piotr AMP
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 250

Zamieszczone przez lipcowytomasz

Nie mogę się zgodzić z tym że to racja, ponieważ, to nie dzieje się przy parze określonego biegu i prędkości. Przypadek "terkotania" to nie to samo zjawisko, które kolega opisał.
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• Andys
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 762

Zima przejdzie, przejdą mrozy, guma od wieszaków wydechu zrobi się elastyczna i będzie cicho. Ciekawe, czy wspomnicie moje słowa
                                        Pozdrawiam,
                                        Andys

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

na waszym miejscu zamiast się szarpać z nieudolnym ASO, nie daj Bóg zostawiac auto itepe, wlazłbym pod auto i zobaczył, czy to nie jest jakaś bzdura związana z mocowaniem wydechu, skoro z tego co piszecie wiele rzeczy może na to wskazywać :szeroki_usmiech

ale jak ktos woli dzwonic, czekać, pisać, oddawać auto nie wiadomo komu bo zapłacił 70tys, to niestety pomyłka, ostrzegam
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• luckyluc
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 78

Zamieszczone przez lipcowytomasz

Miałem Astre i zupełnie nie o to chodzi. Mamy problem na jałowym biegu! Doda się lekko gazu i tyrkotanie znika! Jak tyle osób ma ten sam problem to może to wadliwa seria jakieś części ???

Komentarz

• martinex
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 87

Prawdę mówiąc to musi to być jakaś wada skoro dotyczy tak wielu użytkowników - ale rzeczywiście może być związana np. z tworzywem stosowanym do produkcji mocowań wydechu i temat sam zniknie jak miną te cholerne mrozy...

A nawet jeżeli jest to wada to kwestia jest zapewne zbyt błaha, żeby.... Skoda ogłaszała akcję serwisową

Tu w sumie przydało by się uzyskać jakieś info od użytkowników posiadających ogrzewane garaże. Bo w innej sytuacji pozostaje serwis i "męczenie kota" albo czekanie do wiosny z weryfikacją powyższej teorii.

A coś może w tym być - bo na mrozach to chociażby amortyzatory/siłowniki inaczej działają więc nie można wykluczyć, że kawałek gumy na którym wisi rura wydechu pod wpływem niskiej temperatury twardnieje, kurczy się i w efekcie mamy dzwonienie.

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez martinex
                                                A nawet jeżeli jest to wada to kwestia jest zapewne zbyt błaha, żeby.... Skoda ogłaszała akcję serwisową
                                                kolego, Skoda nie ogłaszała akcji serwisowej jak ludziom padały i padają głowice w BKD, więc na to bym nie liczył :lol:
                                                chociaż... może trzeba tylko przygiąć jakas blachę, to wtedy może i z akcją polecą :szeroki_usmiech
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• yerba
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 3

Witam wszystkich!

Do tej pory tylko czytalam forum, ale czas przejsc do aktywnego w nim udzialu

Mam nowe auto - kupione w grudniu. Na poczatku wszystko ladnie, pieknie, ale od jakiegos 1,5 miesiaca slychac ten terkot! Wszyscy sie ze mnie w rodzinie smiali, ale kazdy, kto siada w aucie potwierdza ten wkurzajacy odglos. Co ciekawe panowie w ASO nic nie slysza... :lol:

Troche mi ulzylo ze to nie tylko ja mam ten problem, bo juz myslalam, ze jakis felerny model mi sie trafil.

Zamieszczone przez szkoda
                                                  na waszym miejscu zamiast się szarpać z nieudolnym ASO, nie daj Bóg zostawiac auto itepe, wlazłbym pod auto i zobaczył, czy to nie jest jakaś bzdura związana z mocowaniem wydechu, skoro z tego co piszecie wiele rzeczy może na to wskazywać :szeroki_usmiech

ale jak ktos woli dzwonic, czekać, pisać, oddawać auto nie wiadomo komu bo zapłacił 70tys, to niestety pomyłka, ostrzegam

Wiem, ze to forum, wymieniamy sie opiniami, ale szkoda jak masz takie glupie rady dawac to sobie daruj. W czym pomógł komus Twoj post? Nie znam sie na naprawie aut, podejrzewam, ze duza meska czesc forum takze, wiec samodzielne sprawdzanie nic tu nie da. Poza tym za kupno auta za 70 tys - co nie jest mala kwota - wymagam opieki z kazdej strony! Auto jest nowe i nie ma prawa w nim cos pyrkac, obojetnie ile kosztowalo.

Jak ktos nie walczy o swoje i przykladnie stosuje sie do wskazan panow z ASO i niektorych madrych z tego forum, ze "ten typ tak ma" to jego sprawa, ale ja mam zamiar takze zrobic tak jak jeden z kolegow tu wskazal i bede dzwonic, pisac, meczyc bule! Az mi to naprawia.

Pozdrawiam towarzyszy niedoli :x

PS. Czy zauwazyliscie spadek mocy w swoich autach od czasu pojawienia sie "terkotania"? Mi sie wydaje, ze auto jest slabsze :/

PS 2. Moje autko jest garazowane, garaz wprawdzie nie jest ogrzewany, ale nie stoi na mrozie.

Komentarz

• Piotr AMP
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 250

Zamieszczone przez yerba
                                                    Czy zauwazyliscie spadek mocy w swoich autach od czasu pojawienia sie "terkotania"? Mi sie wydaje, ze auto jest slabsze :/
                                                    Nie ma spadku mocy, nie czuję osobiście czegoś takiego.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piotr

Komentarz

Pracuję...